Inbound orientation!

Jag är tillbaka efter en helg på Camp Kiwanis bara en halvtimme från Calgary, och det var stört roligt! Vi var ungefär 20 utbytesstudenter från Finland, Ungern, Beligen, Turkiet, Japan, Thailand, Brasilien m.fl. m.fl. Det var även cirkus lika många rotexmänniskor, alltså kanadensare som har kommit hem igen efter sitt utbytesår. Dom hade varit över hela världen dom med. Det är sånt som får en att älska mångkultur. Det är såhär det där multikultitjaffset borde se ut på riktigt! Känslan man fick när alla snackade engelska med många olika brytningar, och hur dom från rotex snackade det språket dom hade lärt sig utomlands med folk som kom från dom länderna, var riktigt härlig! För att göra allting ännu bättre så var en del kontaktpersoner från olika delar av världen, som till exempel Jugoslavien, Malaysia och Edmonton. Vi fick tid till att utbyta erfarenheter från våra hemländer och dela med oss av maträtter och traditioner.

Detta, tillsammans med lägret i sin helhet med alla aktiviteter gjorde att man lärde sig massvis av nya saker. Endel saker som jag har lärt mig i helgen är:

En lång harrang med finska svordomar
Att det krävs fem starka män för att gillra en björnfälla
En turkiskt kortspel
Western line dance och någon pardans
Att chips med ketchupsmak inte är någon höjdare
Att man inte ska lägga upp något som Rotarianer inte ska se på facebook

På lördagen åkte allihopa till Heritage park, som är en historisk by. Alltså, en historisk by i kanadensares ögon är cirka hundra år gammal. När vi var där skulle vi leta efter olika saker och bocka av dom på en lista att man hade sett dom. Det var bland annat en åsna, ett dambräde, ett städ och en bäverpäls. Vi skulle alltså hitta alla saker, och på så sätt hinna med att se hela staden. Vi råkade springa på några som spelade krocket i en trädgård, och dom lät oss gärna spela. Det var roligt, och alla greppade spelet, till och med en tjej från Thailand som knappt kunde någon engelska. Dessutom drack vi old fashioned root beer, som kallades birch brew. Den smakade lite mer än vanlig root beer, och var inte lika söt, så den var ännu godare. Innan jag åker hem kommer jag antagligen att vara beroende av root beer! Flaskan hade en kapsyl som man skruvade av, så det var lite förvirrande. Senare på kvällen lärde vi oss att dansa western line dance, och en annan westerndans som man dansade i par. Det var roligt, för musiken som man dansade till fick en verkligen i rätt mood.

Nu i helgen har jag blivit inbjuden till två familjer! Dels grannen som bara bor ett par nummer ifrån oss, men också till Medicine hat, som ligger ungefär två och en halv timmes väg från Calgary, så det var ju trevligt! Det brukar vara utbytesstudenterna man kommer närmast, så det här gänget kommer antagligen att bli mina närmaste vänner under mitt år, men man vet aldrig! Ett härligt gäng var det i vilket fall.

Kort sagt, en helt awesome helg!

Hälsningar

Björn

Rafting!

Igår var vi iväg på forsränning! Vi var elva personer som åkte totalt. Kathryn, Victoria, Jag, samt kompisar från high school med barn till Kathryn Det var skitkul! Eller ja, forsränning var nog lite att ta i. Vi hade varsinn uppblåsbar båt som vi sakta gled ner på the Elbow river med. Det tog 2 timmar att komma ner till downtown, så specielt fort gick det inte. Att min båt tappade luften halvvägs gjorde ju inte saken bättre, för det började bli lite blött på slutet! Men inte ska vi hänga läpp för det, för vi hade kul ändå! När vi kom tillbaka drog vi över till en kompis till Kathryn på BBQ. Något man alltid verkar ha på BBQ är majskolvar. Med salt och smör på är det hemskt gott! Det var jättetrevligt, och det är härligt att träffa människor, även om dom inte är i min ålder. På tal om det så är det bara två dagar kvar innan jag ska träffa alla utbytesstudenter. Jag är fett taggad! Vi ska bo i ett par scoutstugor bara tjugo minuter härifrån, så det är härligt att det är nära. Wing-Kee säger att om man ska iväg någonstans när man är i Kanada så ska man alltid ta med en jacka, för man vet aldrig när det kan bli kallt. Hans fru, Kathryn, berättade om en utbytesstudent från Holland som inte hade tagit det på allvar. När de sedan skulle upp och vandra i bergen och det började snöa, fick han bråttom ner till bilen, och det var i Augusti! Så det är bäst att packa ner varma kläder.

Igår fick jag dessutom äta kinamat på riktigt vis! Innan forsränningen var vi nio stycken som åkte iväg till en mall med kinesiska affärer och restauranger. Vi åt något som kallas dim sum. Det är ungefär som spanska tapas, alltså att man äter olika smårätter. Det var mycket olika knyten. Det var nudelknyten med räkor eller fläsk, också var det ris inlindat i lotusblad. Förutom det fanns det kycklingfötter, friterad gåslever och bakelser med någon sötsur citronkräm. Till detta drack man te. Det var helt klart en spännande upplevelse, och kycklingfötterna var goda!

Nu har Kathryns vänner åkt vidare, så jag kan flytta ner i källaren igen. Idag bar jag ner väskan, och jag har redan tillräckligt med saker för att allt inte ska få plats. Jag undrar om en extra väska kommer att räcka när jag ska hem igen, men den dagen sen sorgen! För inte så länge sen hade vi regn och åska. Det har tydligen regnat ovanligt mycket i Calgary, för det brukar vara mycket torrare än så här.

Galet taggad inför helgen!

Yours truly

Björn

Första rotarymötet

Idag var jag på min första rotarylunch. Det var rätt roligt. På mötet var det nog ungefär hundra till hundrafemtio personer, så det var rätt många, och nästan samtliga var äldre män. Ett par tanter fanns det men dom var nog inte fler än 10. Jag fick min första månadspeng samt en lunchbiljett när jag kom. Alla var jättetrevliga och ville hälsa på mig. En kille som jag hamnade brevid, Tim Heaton, var störtskön. Han gick upp på scen och sjäng route 66, samtidigt som han spelade gitarr till. Förutom det var det inte så mycket spännande som hände, det var lite olika föredrag och rapporter om olika saker. Tim sa att det säkert var några där som skulle ta med mig ut och fiska eller åka skidor, och det vore skitkul, så jag får höra mig för lite!

Igår blev jag inbjuden till en grupp för alla inbounds till Distrikt 5360, och det verkar inte vara så många killar som är här i år. Det var tjejer från Holland, Frankrike, Thailand och Tyskland, samt en grabb från Turkiet. Det kommer antagligen vara några fler, men dom vet jag inget om än. Men på fredag får jag alltså träffa dom, och jag är överdrivet taggad! Jag är ganska svältfödd på socialt umgänge, så det ska bli härligt att träffa lite folk. Hoppas att dom är trevliga!

Just nu finns det en utställning här i Calgary som heter body worlds. Den ska tydligen vara hur cool som helst, för det är konserverade människokroppar, som dom har skurit upp. Det var någon som var jättefet som dom hade skurit upp i skivor eller något, så att man kunde ge hur fet han var. Kathryn var där med några kompisar och deras barn idag, och dom tyckte att det var jättehäftigt. Inträdet kostade $20, så det är ju inte så farligt. Jag måste försöka hinna med att gå på det innan dom stänger om tre veckor!

Sam visade mig en av dom coolaste låtarna jag någonsin hört. Den heter the Last Saskatchewan Pirate, och handlar om en bonde som inte hade råd att ha kvar sin gård. Han sökte förjäves efter ett jobb, så tillslut beslöt han sig för att bli en pirat på Saskatchewanfloden, som är ungefär 20 meter bred. Han tar säd och redskap från bönderna i närheten, och en beriden polis försöker fånga honom. Tyvärr har han ingen båt, så han måste jaga honom utmed stranden. Han blir av med jobbet och går istället med i bestättningen. När det senare blir vinter och floden fryser så drar han ner till New Mexico. Den låten är helt underbar, och jag måste lära mig den innan jag åker! Här kommer den!



Nu är det nog dags att sova om jag ska vakna innan tolv imorgon. Jag har en tendens att sova cirkus tolv timmar här borta, så det är väl bäst att jag får min sömn!

Kör försiktigt!

Björn


Jag har träffat människor i min ålder!

Min kontaktperson är helt underbar! Igår ropade han till Kathryn: "Sam is shaving his balls! He wants you to help him!" Det han höll på med var att raka en tennisboll så att han kunde måla den. Han är stört skön. Igår var vi också borta vid Rocky Mountains, ungefär en och en halv timmes bilresa från Calgary. Vi var i Banff national park och gick upp på ett berg som heter Tunnel Mountain. Det var ingen speciellt lång promenad, men det var fin utsikt! Vi tog även en titt på staden Banff och köpte Maple fudge. Väldigt sött, men väldigt gott! Fudge är smör, grädde och smör, så mycket onyttigare än så blir det nog inte. Senare på kvällen drog jag och Sam iväg till en jobbarkompis till honom. Vi var fyra stycken som satt på baksidan vid en lägereld. Sarah, hon som bodde där, hade en potatiskanon! Den var helt underbar, så vi sköt prick på en vagn som stod där. Dom berättade om alla olika drinking games som dom har här i Kanada. Det var en lek som kallas Drink the beer, och den gick ut på att efter varje öl man hade druckit skulle man dricka en till. Och efter varje klunk skulle man ta en till klunk. Ja, ni lär ju förstå hur det slutar. Det fanns en annan som gick ut på att man skulle ta två stora ölflaskor, och tejpa fast en vid varje hand med duck tape. Sen fick man inte ta av dom innan man hade druckit ur dom. Den kallades Edward forty hands. Andrew sa att man blev stört pissnödig efter en halv, så då var det vara att bita ihop och dricka resten som en riktig man. Den mest extrema varnog shoot the boot, som gick ut på att när man spiller ut något eller gör en s.k. party foul, så skulle man ta en sko som alla skulle hälla sina drinkar i, sen skulle man dricka upp rubbet. Helt sinnes! I Sverige är vi lite mer sansade.  Vi kunde också höra hur prärievargarna ylade ute på fälten runt omkring. Dessutom satt det en riktigt stor hök på taket. Den var mycket större än dom vi har på tomten, men jag tvivlar ändå på att det var en örn. Den var helt kolsvart, så man såg inte, men det lät ändå som en hök. På vägen hem berättade Sam att det ibland fanns pumor i skogen bara ett par minuters promenad härifrån.

Deras hund Boogie är hur cool som helst. En liten terrier som slickar på allting. När han ligger på golvet så slickar han på det, när han ligger i soffan slickar han på den, och när han sitter i Wing-Kees knä slickar han honom över hela låret. Helt otrolig hund. Deras andra hund, Leah, är mer sansad. Hon går bara omkring lite och ibland ligger hon och tittar på TV med Wing-Kee. I princip alla som bor här har hundar. Båda familjerna som har varit här och hälsat på har hundar, Sarah hade två hundar och vi har två hundar här. På tal om hundar så berättade gästerna vi hade i förrgår om en bäver som hade dödat en Siberian Husky, och det är ändå ingen minihund. Helt otroligt, Emmy har faktiskt all rätt att inte vara överförtjust i bävrar.

Idag fick jag ett brev på facebook! Det var troligen det roligaste brevet jag någonsin fått. Det var från Emilia, och handlade om dirty french. Alltså ja, snusk på franska, är det inte underbart? Så nu vet jag ungefär fem olika sätt att säga tuttar på. Lätt att jag ska läsa franska i skolan sen så att jag sätta in det i någon mening också! Jag kan läsa 10 credits med franska, alltså ungefär 250 timmar. Dessutom kan jag läsa franskan på IB-nivå, så med lite tur kanske det motsvarar ungefär steg ett till tre på i Sverige. Det betyder att jag kan läsa upp till steg fem sen om det stämmer, och det skulle vara helt underbart! Det är fortfarande överdrivet lång tid kvar till att skolan börjar, men om bara fem dagar får jag träffa alla andra från Rotary, och jag är sjukt taggad inför det.

Ikväll kommer Victoria hem från Vancouver, så det ska bli roligt att träffa henne. Jag kommer att gå i year 11 tillsammans med henne sen, och Wing-Kee säger att hon har många tjejkompisar. Han pratar alltid om tjejer. Idag sa han till exempel att curryn som han lagade var "hot and spicy, just like the Swedish girls". Han är tokhärlig!

Nu ska jag städa upp på rummet där nere där jag sover, eftersom jag ska sova i Sams rum de nästa tre dagarna. Dom får gäster som ska sova när jag sover nu. Så om jag städar nu slipper jag ju göra det imorgon!

Peace out

Björn

Väskan har kommit!

Väskan är anländ till 43 Bayview drive SW! Alltså där jag bor. Det är hur grymt som helst, för äntligen slipper jag att använda kallingar från Superstore. Superstore är någon motsvarighet till Ica Maxi eller Coop Forum, så jag är överlycklig! Det var mina första och förhoppningsvis sista kläder som jag inhandlade där. Bara själva känslan av att köpa kläder i en matvaruaffär känns väldigt fel. Efrersom väskan kom idag så har jag även fått min laddare till datorn, vilket betyder att jag kan skypa lite med mamma och pappa och alla andra där hemma. Jag pratade nyss med dem, och allt var bra där hemma. Eller, ja, dom är inte riktigt hemma, utan uppe i Söderhamn, så jag fick byta ett par ord med alla släktingar där uppe också. Det var tydligen dagens stora happening, eftersom alla samlades runt datorn och man hörde massvis med olika röster hela tiden. Det var roligt att prata med allihopa och höra hur dom hade det.

Jag har sovit till 12 ungefär varje dag eftersom jag har suttit uppe och snackat med Sam, min kontaktpersons son. Är hellre uppe sent och umgås med någon än att vara uppe tidigt och inte ha någon att prata med. Igår drog han med mig till ett internetcafé. Han sa att det var här alla nördar hängde, men att det var stört kul. Så vi satt och spelade Starcraft 2 till klockan halv 2 något med en kompis till honom. Det var roligt, även om jag inte var speciellt bra. Hans kompis tyckte dock att jag var RAD som spelade Starcraft. Rad är en förkortning av radical, och betydde enligt Sam att man var awesome! Så det var ju roligt.

En sak som är fett coolt är att det finns stört mycket olika djur i närheten, och ändå bor jag i ett villaområde. Dom har en hökunge på tomten, massvis med ekorrar, förra året såg dom ett lodjur som sprang på deras staket med en unge i munnen, korpar på gatorna, grizzlybjörnar i skogen i närheten samt prärievargar vid tennisbanan, seriöst, hur coolt är inte det? Förutom det hade dom en mus som bodde i hörnet på internetcafét bakom Sams dator.

Om bara en vecka ska jag träffa alla andra utbytesstudenter. Jag trodde att det var den femtonde, men det är redan den trettonde! Underbart! Vi är borta hela helgen, och om jag har fattat det rätt så ska vi bo i några scoutstugor. Efter det verkar det som att jag ska flytta in hos min första värdfamilj, Bill och Karen Keech. Dom bor bara tre kvarter från bussen som tar mig både till skolan och närmaste mall, utan byten, så det är galet awesome. Bill är president i rotaryklubben, så om jag har tur kanske det kan ge några fördelar! Klubben är rätt stor, ca 150-200 pers som kommer på varje möte, och på tisdag jag presentera mig och så, så det ska ju bli trevligt, även om jag inte är van vid att prata inför så många som jag inte känner. Hoppas att jag inte gör några konstiga felsägningar bara, som jag lyckades göra på hotellet på Arlanda när jag pratade med en tjej från Brittish Columbia. Jag råkade säga gay istället för guy, och det var ju lite lagom pinsamt. Men vi fick oss ett gott skratt i alla fall! Engelskan känns lite stabilare nu, när man har blivit lite säkrare och så. När jag läser upp telefonnummer och sånt så har det redan blivit så att det blir på engelska. På tal om telefonnummer så har jag fått min kanadensiska idag. Den är dyrare än i Sverige, men jag antar att jag klarar mig. Det kostar $25 per månad, men unlimited texting, så det får duga! I sverige brukar jag att betala ungefär 70 eller 80 kronor per månad, och $25 är ungefär 190 kr. Mitt nya nummer är +1 403 667 2065, och jag har redan lärt mig det utantill, så jag är tokstolt!

Idag tog Kathryn, min kontaktpersons fru, mig till den lokala gallerian, the Chinook mall. Hon bjöd mig på en souvlaki med caesarsallad och pitabröd, och visade mig runt. Det fanns tydligen sexton biosalonger där, och en biljett kostar ungefär $12. Förutom det så fanns det en food court, en levisaffär och american eagle. Dessutom fanns det en hel del andra affärer, en karusell och flygplan som cirkulerade runt i taket. Jeansen på levis kostade mellan $70 och $100, jämfört med ca 1000 kr i Sverige. Inte lika extremt som i USA, där dom kostar runt 30, men ändå billigt! För er som inte visste det så får jag $240 av min klubb varje månad, samt alla avgifter inom skolan betalda, så som lagavgifter och så, så jag är mer eller mindre stormrik, och det är jättebra. Jag funderar på att köpa en iPod, eftersom jag hittade en för $100 på ngt som motsvarar ÖB. Det är ungefär halva priset från Sverige, så jag ska nog slå till innan det är för sent!

Idag kommer ett par vänner till familjen över på middag, så det ska bli roligt att träffa dem. Jag har i princip socialt underskott eftersom det knappt finns några jämnåriga. Sam jobbar till halv 5, och Victoria, deras dotter, är i Vancouver tills på söndag, så jag har ganska tråkigt på dagarna. Eftersom jag har ett nummer nu kan jag snacka med kompisar och så. Nu är det bara kompisarna som saknas, men det lär jag få om en vecka, när jag träffar utbytesstudenterna. Jag undrar om man kommer känna sig fett desperat efter nya kompisar. Ingen där kommer att känna någon, så det ska bli roligt att börja om från början eller vad man ska säga, ungefär som första dagen på gymnasiet. Det ska bli spännande! Jag är riktigt taggd! Det är höjdpunkten fram till att skolan börjar, utan tvekan!

Nu får det räcka för idag. Vill ju ha något att skriva senare också!

See ya

Björn

Äntligen framme!

Nu, äntligen har jag landat! Igår klockan halv fyra svensk tid landade jag på Calgary International Airport efter en 17 timmar lång flygresa. På planet från Stockholm till Chicago fick jag sitta ensam, och det var ju lite trist. Eller, helt ensam satt jag ju inte, men alla andra utbytesstudenter satt ett par rader bakom mig. Men misströsta inte! Jag fick sitta brevid en amerikansk herre som hade bott i Sverige dom senaste 40 åren, och vi pratade en hel del. Jag fick bland annat reda på att han var psykoterapeut och att Kanada är ett mycket bättre land än USA, så det var ju trevligt att höra! Han flyttade för 40 år sen för att han inte ville att hans barn skulle växa upp i ett land som USA. Stor del av tiden sov han dock, och jag hade lite svårt att sova. Jag menar, kom igen, försök att få ett barn att sova natten innan julafton! Dom andra utbytesstudenterna påpekade att jag blev bästa vän med alla jag pratade med. Vet inte riktigt om det låg så mycket i det, men det var nog en komplimang!

När jag kom ut från imigration på flygplatsen i Calgary så såg jag att det bara var ett par väskor på bandet, och tänkte att det var lite märkligt. Men jag väntade, och upptäckte att det inte kom några fler väskor. Den var alltså kvar i Chicago, underbart! Så jag gick ut från flygplatsen och mötte Wing-Kee, min kontaktperson. Han var där med 3 andra från Rotary som välkomnade mig! Min familj är hur snäll som helst. Jag bor hos min kontaktperson. Han har två barn, Sam och Victoria. Sam är 18 och Victoria är 15. Henne har jag inte träffat än, eftersom hon är i Vancouver, och borde komma hem om ett par dagar, och det ska bli kul! Eftersom jag inte har fått min väska än så köpte jag mina första, och förhoppningsvis sista, kläder på Superstore. tre par kallingar, tre par strumpor och en t-shirt! Är riktigt stolt över mitt förvärv. 25 dollar gick det på, alltså typ 150 kr. Känns ändå överkomligt, eftersom det var ett lönnlöv på tröjan! Om 10 dagar något får jag träffa dom andra utbytesstudenterna, och det ska blir skitkul! Vi skulle åka till en nationalpark och vara där ett par dagar. Sen börjar skolan också om en månad, och det är nog första gången jag riktigt längtar till att skolan ska börja. Ska bli härligt att träffa lite folk i min ålder som jag kan prata med och så.

Hoppas att väskan kommer imorgon! Har bara en timmes batteritid kvar på datorn, så jag behöver min laddare! Kanske bäst att jag packar ihop den då så att jag har lite till imorgon också!

Natti natti!

Björn

Väskan är packad

Nu börjar det verkligen dra ihop sig. Om två och en halv timme åker jag till Arlanda för att träffa alla andra utbytesstudenter. Vi kommer att åka tillsammans imorgon bitti till Chicago, för att sedan dela på oss och åka åt olika håll. Det ska bli riktigt roligt, och det är skönt att slippa flyga själv. Om man måste flyga i 10 timmar är det alltid trevligt med sällskap för att man inte ska bli uttråkad. Det börjar kännas lite nu att jag faktiskt ska åka. Jag är till exempel vrålhungrig, men har ingen egentlig matlust. Jag verkligen bara sitter och väntar på att klockan ska bli 5 så att vi ska sätta oss i bilen. Tiden går långsammare nu än på julafton när man var liten, men ändå är inte känslan densamma. Nu längtar jag inte på samma sätt. Jag har verkligen ingen aning om vad jag har gett mig in på, och jag har inga som helst förväntningar på hur mitt år kommer att se ut. Jag har verkligen ingen aning, och inga gissningar.

De senaste dagarna har det blivit många och tråkiga farväl. Igår kväll var jag på Kanaan för att ta farväl av några av mina absolut närmaste vänner, som jag har kommit väldigt nära under det här året, och ändå har jag inte kännt någon av dom längre än ja, ett år. Det hinner hända mycket på ett år, och jag vet inte hur varken dom eller jag kommer vara när jag kommer hem. Det är någon som gör mig nyfiken, och lite spännd. Man formas ju av sitt umgänge, och mina vänner i Kanada kanske kommer att vara helt annorlunda från mina vänner här hemma, så jag kanske kommer att vara en helt annan person. Men det är något tiden får utvisa, och det är något vi märker när jag kommer hem. Just nu värker hjärtat för alla de nära och kära som jag åker ifrån. Alla de vänner som jag inte kommer kunna krama om eller se på ett helt år. Det känns tungt, men med största sanolikhet kommer jag att ha det grymt roligt borta i Kanada, och allt som känns dystert nu kommer förhoppningsvis att vara ett minne blott då.

Peace

Björn

RSS 2.0